Materiały nie wyrażają poglądów redakcji. Różnorodność celowa. Oceny i wnioski pozostawiamy Czytelnikom.
A A A

Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, pełniących istotną rolę w wielu metabolicznych procesach w ciele.Witaminy z grupy B, o których mówię to: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5(kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna), B9 (kwas foliowy) i B12(cyjanokobalamina).
Witaminy z grupy B pomagają rozkładać węglowodany do glukozy i ułatwiają rozbicie tłuszczów i białek. Bez nich nie mielibyśmy paliwa dla wszelkich tkanek naszego organizmu.

Są absolutnie niezbędne dla neuroprzekaźników i tkanki nerwowej. Pomagają w tworzeniu czerwonych krwinek. B9 i B12 są konieczne do prawidłowego rozwoju płodu w czasie ciąży. Et cetera, et cetera.

Niedobory witamin z grupy B uruchamiają całą gamę, bardzo nieprzyjemnych skutków, od zmniejszonej energii życiowej, przez ostrą psychozę, a nawet śmierć. Każda funkcja ciała wymaga witaminy z grupy B i zapewnienia jej glukozy.


Oto kilka poważnych znaków ostrzegawczych naszego niedożywienia:

Witamina B1 (tiamina) – osłabienie zmysłów, drżenie rąk

Witamina B2 (ryboflamina) – rany na języku lub ustach, zajady, popękana, lub łuszcząca się skóra warg, przetłuszczająca się, zaczerwieniona i łuskowata skóra twarzy i bocznych części nosa

Witamina B3 (niacyna) – rany na języku, ból języka, stany depresyjne

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – piekące stopy, osłabienie, bóle głowy i brzucha

Witamina B6 (fosforan pirydoksalu) – zapominanie marzeń sennych, dysplazja szyjki macicy, zespół cieśni nadgarstka

Witamina B7 (biotyna) – wypadają włosy,

Witamina B9 – (kwas foliowy) ból języka, rany na języku (o gładkiej fakturze), chorują dziąsła, oraz dysplazja (zmiany przedrakowe) szyjki macicy

Witamina B12 – przedwczesne siwiejące włosy(odmiana anemii złośliwej), osłabienie zmysłów, obwodowa neuropatia cukrzycowa (częste drętwienie dłoni i stóp, lub mrowienie)

To byłyby tylko braki witamin z grupy B

A przy okazji podam jeszcze kilka innych niedożywień:

Witamina C – samoistne krwotoki, sucha łuszcząca się skóra, krwawienie i choroby dziąseł, częste przeziębienia, uporczywe infekcje,

Witamina D – ból mostka, rak (jelito, prostata, piersi)

Witamina E (tokoferol) – neuropatia obwodowa, ataksja (brak koordynacji ruchowej), osłabiony układ odpornościowy, retinopatia (poważne uszkodzenie siatkówki oka),

Wapń – objawy niedoboru to drętwienie palców u rąk, konwulsje, arytmia, osteoporoza, złamania kości

Selen – nowotwór, kardiomiopatia (choroba mięśnia sercowego

Magnez – miękka łamliwa płytka paznokcia, nadpobudliwość u dzieci (ADHD?), skurcze mięśni, PSM, osłabienie zmysłów, uporczywa biegunka, drżenie rąk, nadciśnienie tętnicze, dysfagia (trudność z przełykaniem), nadwrażliwość na światło, osteoporoza, nadciśnienie tętnicze w czasie ciąży

Żelazo – blady język i dziąsła, wypadanie włosów, zbyt wysokie tętno przy bieganiu

Jod – wole tarczycy, niedoczynność tarczycy, rak piersi

Chrom – katarakta (zaćma), łaknienie cukru, wahania poziomu glukozy we krwi, niski poziom glukozy we krwi

Cynk – rozstępy, nadpobudliwość u dzieci, słabe gojenie się ran, częste przeziębienia, niepłodność i poronienia, zaburzenia węchu i smaku, słaby wzrok, lub kurza ślepota, uporczywe infekcje

Ale w szpitalu się dowiesz, że dieta, to kiszka, że liczy się tylko medykamentem. Nudziarstwo.

Na koniec, skąd by tu brać witaminy z grupy B?

 

Prowiant bogaty w B1
Szparagi, brukselka, zielony groszek, buraki, szpinak, słodkie ziemniaki, fasola, czarna fasola, fasola pinto, lima fasola, soczewica, orzeszki ziemne, ryż matowy, jęczmień, owies, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, nasiona lnu, arbuz, pomarańcze, spirulina i wątroba

Szama z B2
Zielone liście buraków, szpinak, szparagi, grzyby crimini, kapusta, słodkie ziemniaki, zielony groszek, chlorella, spirulina, jajka, indyk, tempeh, sardynki i tuńczyk

Karma z B3
Spirulina, szparagi, beżowa (że nie biała w sensie) pieczarka, czyli crimini (cremini?), ziemniaki, słodkie ziemniaki, zielony groszek, chlorella, tuńczyk, kurczak, indyk, łosoś, jagnięcina, wołowina, sardynki, krewetki, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, brązowy ryż i jęczmień

Strawa z B5
Awokado, grzyby shitake i beżowa pieczarka, czyli crimini, słodkie ziemniaki, zielony groszek, spirulina

Wałówka z B6
Słodkie ziemniaki, ziemniaki, szpinak, kapusta, rzepa, czosnek, papryka, awokado, zielony groszek, soczewica, fasola lima, fasola pinto, banany, nasiona słonecznika, chlorella, tuńczyk, kurczak, indyk, wołowina i łosoś,

Jadło z B7
Słodkie ziemniaki, cebula, pomidory, marchew, owies, orzeszki ziemne, migdały, orzechy, banany, spirulina, jaja i łosoś

Pasza z B9
Chlorella, szparagi, szpinak, rzepa, brokuły, sałata rzymska, kalafior, zielony groszek, awokado, por, koper, brukselka, soczewica, fasola, papaja i quinoa .

Wikt z B12

Sardynki, łosoś, tuńczyk, dorsz, jagnięcina, krewetki, przegrzebki, wołowina, jogurt i mleko

Jeżeli suplementujesz się witaminami z grupy B, to dobrze brać je kompleksowo, gdyż przyjmowanie tylko jednej z tych witamin przez dłuższy okres czasu powoduje braki innych.

Świetnym rozwiązaniem jest chlorella i spirulina, ale należy pamiętać, że witamina B12 zawarta w algach, jest tylko nieprzydatnym dla dla człowieka analogiem.

Dlatego należy dodatkowo suplementować się B12, tym bardziej, gdy jesteśmy weganami, wegetarianami, w podeszłym wieku, albo cierpimy na choroby układu pokarmowego, takie jak celiakia, ograniczające wchłanianie.

http://rebelianci.org

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

CoalaWeb Social Links

Opublikuj: